Meteor Dünya dışından moleküller getirdi


NTV-MSNBC/ İSTANBUL – Kanada’da Tagish gölüne 2000 yılında düşen bir meteor üzerinde yapılan incelemede, Dünya dışından moleküler yapılar bulundu.

Bilim insanlarına göre, moleküllerdeki hidrojen ve azot gibi elementlerin izotoplarının Dünya’dakilerden farklı olması, Dünya dışı bir kaynağı gösteriyor. NASA uzmanları izotop oranlarının, kabarcıkların -260 santigrat derece’de oluşmuş olduğunu gösterdiğini vurguluyor. NASA uzmanı Scott Messenger, moleküllerin Güneş Sistemi’nin doğuş yıllarında sistemin dış bölümünde meydana gelmiş olabileceğini vurguluyor.

Tagish Gölü, Kanada’nın kuzeybatısındaki Yukon eyaletinde yer alıyor.

 

 

Kanada’nın Tagish gölünde bulunan meterodaki kabarcıkların Dünya’da da yaşamın gelişmesini sağlayan kimyasal süreçleri barındırıyor. Bilim insanları, bu bulguların Dünya’ya ipucu sağlamak kadar, uzayla ilgili de önemli bilgiler verdiğini düşünüyor.

 

-260 DERECE’DE OLUŞMUŞ ORGANİK MOLEKÜLLER

Meteordan saçılan damla boyutundaki küreciklerin Güneş Sistemi’nden daha eski olabileceği tahmin ediliyor. Kimyasal analizde bu küreciklerin Mutlak Sıfır’a yakın bir soğuklukta -260 santigrat derece’de şekillendiği varsayılıyor.

 

 

Kabarcıkların yüzeyinde organik moleküler yapılar bulundu. Kabarcıkların analizinde, bu kimyasalların Dünya’ya ait olmadığı ve kesinlikte Dünya dışında kaynaklandıkları sonucuna varıldı. Kabarcıkların ise organik moleküllere koruduğu anlaşıldı.

 

METEORDA MİLYARCA KABARCIK BULUNUYOR

Araştırmayı yürüten NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Üssü uzmanlarından Lindsay Keller, BBC’ye verdiği demeçte, Tagish gölündeki kabarcıkların henüz hücre halini almamış olduğunu ancak bu yönde bir gelişme gösterdiğini belirtti. Araştırma ekibinden bir diğer bilim insanı Keiko Nakamura-Messenger, kabarcıkları incelenmesinin zorluğu nedeniyle sadece 26’sının incelendiğini, meteorda milyarlarcasının bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

 

Bir başka NASA uzmanı Mike Zolensky’e göre de, “Bu tip meteorların sürekli düştüğünü düşünürsek, bir yandan Dünya’da yaşam gelişirken, bir yandan da meteorların bıraktığı moleküller yüzeyde kendine yer bulmuş olabilir.”

08 Aralık 2006 Cuma