Doğada Gözlemlenen Türleşme Örnekleri


Canlıların türleşme süreci çoğu zaman yüz binlerce veya milyonlarca yıl gibi çok uzun dönemlere yayılsa da yakın zamanda doğada ve laboratuvarda, yeni türlerin ortaya çıkışı ve bazı organizmaların türleştikleri de gözlemlenmiş ve tespit edilmiştir. 

  • Türleşme süreci laboratuar koşullarında meyve sineği üzerinde yapılan çalışmalarla da deneysel olarak gösterilmiştir. (Dobzhansky, Th., and O. Pavlovsky, 1971. “An experimentally created incipient species of Drosophila”, Nature 23:289-292).
  • Avrupa’dan Amerika’ya 20. yüzyılın başlarında getirilen “goatsbeards” denilen Tragopogon cinsi üç çeşit yaban çiçeğin 20-30 yıl gibi bir süre içinde, Amerika kıtasına yayılması ve 1940′lı yıllardan sonra iki farklı türünün ortaya çıkışı ve evrilmesi gözlenmiştir. Yeni ortaya çıkan türler, bunlar Tragopogon mirus ve Tragopogon miscellus’tur.*
  • Faroe adası ev faresinin insanlar tarafindan adaya getirildikten sonra, 250 yıl gibi kısa bir zamanda gözlenen türleşmesi (Stanley, S., 1979. Macroevolution: Pattern and Process, San Francisco, W.H. Freeman and Company. p. 41)
  • Nagubago gölünde, izolasyon sebebiyle cichlid balıklarının 4000 yil gibi bir süre içinde 5 ayrı türünün oluşması. (Mayr, E., 1970. Populations, Species, and Evolution, Massachusetts, Harvard University Press. p. 348)
  • Oenothera gigas türü Çuhaçiçeği, Oenothera lamarckiana isimli bitkiden türemiştir ve genetikçi de Vries tarafından 1905’de kendi bahçesinde yaptığı çalışmalar sırasında keşfedilmiştir. Oenothera lamarckiana’nın kromozom sayısı 2N = 14 iken yeni türün kromozom sayısı 2N = 28 olarak tespit etmişti.
  • Primula kewensis türü diğer bir Çuhaçiçeği ise botanikçi Digby’nin 1912 yılında Primula verticillata ile P. floribunda bitkilerini çaprazlaması sonucu oluşmuştur. Bu hibrid üreyebilmekte ve yeni döller verebilmektedir.
  • Oenothera gigas bitkisi ise, Rus bilim adamı Karpchenko tarafından 1907’de, Raphanus sativus isimli kırmızı turp türü ile Brassica oleracea isimli lahanayla çaprazlanmış ve ortaya lahana / turp karışımı kısır olmayan, verimli döller veren yeni bir bitki türü çıkmıştır.
  • Isırgan otu türü Galeopsis tetrahit ise doğada hibrizasyon yoluyla G. pubescens and G. speciosa isimli iki bitkinin 1932 yılında çaprazlanmasıyla oluşmuştur. Bu olay Muntzing tarafından gözlemlenmiş ve tespit edilmiştir.

* (“Tür” kavramının tanımı gereği, bu türler, mevcut diğer “goatsbeards” türleriyle üreyememekte, yalnızca kendi aralarında üreyebilmektedirler).

Bu konuda Talk Origin sayfasındaki diğer örneklere bakılabilir.

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s