Teksas ekonomisi büyük ölçüde evrime dayanmaktadır. Rio Grande Vadisi yeryüzünde yetişen en kaliteli greyfurtlara ev sahipliği yapmaktadır. Greyfurt, ilginç bir şekilde bundan bir asır önce var olmayan yeni bir türdür. Bu konuda Vikipedi:
“Greyfurt 1750 li yıllarda Jamaika’da ortaya çıkmış doğal hibrid bir türdür zira Jamaika’nın yerli tatlı portakalının yanında yetiştirilmek üzere Kaptan Shaddock tarafından Güney Asya’dan getirilen yine bir turunç cinsi olan altıntop (pomelo) türü bu adada dikildiğinde bu iki türün birbiriyle tozlaşmaya girdiği ve bunun sonucunda 3. bir tür olan greyfurt’un ortaya çıktığı görülmüştür” http://tr.wikipedia.org/wiki/Greyfurt |
Şu an Teksas’ın en büyük ihracat ürünü olan ve Rio Reds olarak bilinen kırmızı greyfurtlar ise henüz yarım yüzyıl önce bir greyfurt sporunun mutasyona uğraması ile ilk kez ortaya çıkmış, özellikle de Teksas A & M Üniversitesinin yoğun olarak üzerinde çalıştığı bir evrim tabanlı yetiştirme programı ile geliştirilmiştir.
Son yıllarda greyfurt türlerinde ve üretici ülkelerinde önemli değişiklikler olmuştur. Önceki yıllarda beyaz greyfurt ana ihraç kalemini oluştururken, kırmızı greyfurt yavaş yavaş piyasaya hakim olmaya başlamış ve bugün aranan ana tür olmuştur. Bütün üretici ülkeler kırmızı greyfurt çeşitlerine dönmüşlerdir. Dünyanın hala en büyük üreticisi Florida olurken Akdeniz Havzasında Türkiye çok hızlı yükselerek İsrail’in seviyesine gelmiştir. Güney Yarımkürede ise, Küba ve Arjantin üretimleri düşerken Meksika ve özellikle Güney Afrika’da artış olmuştur. Çin ve Meksika her ne kadar önemli üretici olmuşlarsa da, taze ihracat pazarında pek bulunmamaktadır. Japonya dünyanın en önemli ithalatçı ülkesidir. http://www.batem.gov.tr/urunler/meyv…p/altintop.htm |
Farklı bir bağlamda, bir bitki zararlısı olan pamuk kozası kurdunun evrim teorisi temelinde dikkatlice yürütülen yok etme programları sonucu yakın bir gelecekte ABD’de ortadan kalkacağına dair ümitler vardır.
Diğer yandan iğnesinden zehir fışkıran ve aslen Teksas’ın yerlisi olmayan Solenopsis adlı ateş karıncaları hala olsun bu eyalette her yıl 1.2 milyar Dolar zarara neden olmaktadır. 1930’lu yıllardan beri ABD sahillerine vuran türlerin hızla evrimleşmeleri nedeniyle bu kötü haşaratların tüm bölgelere yayılmasını durdurmak veya yavaşlatmak için herhangi bir ümit ancak ve ancak evrim mekanizmalarının anlaşılmasında yatmaktadır. Ateş karıncalarının çoklu kraliçelere ve devasa kolonilere sahip olması evrimin yanlış anlaşılmasının zararlı böcekleri nasıl daha da öldürücü yapabildiğini açıkça göstermektedir.
Ayrıca Teksas’ın petrol, gaz ve kömür çıkarma sanayisi, çoğu kez yaratılışçıların günümüzde saldırdığı bir bilim dalı olan jeolojiye dayandığını da söylemek gerekir.
Biyoloji ders kitapları, eski dönemlerde yaşamış ve açıkça evrimi gösteren fosillerin yaşları hakkında bize iyi bilgi verdiği için jeolojiden de bahseder. Jeoloji, Teksas ekonomisinde kritik bir öneme sahiptir ve jeoloji bilimine yapılan saldırılar kabul edilebilir olarak görülmemelidir.
Bu metin “Evolution is necessary for Texas economic development” başlığından çevrilmiştir.
http://timpanogos.wordpress.com/why-study-evolution/
Ek Bilgi 1
Sıtmaya dayanaklı sivrisinekler
Kısa olarak bir örnekle anlatılacak olursa, bilindiği gibi sıtmaya karşı verilen savaşta son olarak genetik müdahaleyle böceğin içine sıtma paraziti üretmesine engel olan bir gen yerleştirilerek sıtmaya dayanıklı sivrisinek yapılmıştı.
Tek başına sıtma yaymayan sivrisinek oluşturmak yetmiyor, bunun yanında bu sivrisineğin yeni genlerini gelecek nesile aktarması, bunun için de bu genlerin baskın genler yapılması ve böylelikle doğadaki sivrisinek gen havuzunun komple yeni genlerle değiştirilmesi lazım geliyor. Bu da gen havuzunun evrimsel yöntemlerle değiştirilmesi anlamına geliyor.
Bunun için yeni sivrisinek türünün daha çok üreyebilme ve yumurta bırakma gibi daha üstün yeteneklerinin oluşturulması lazım. Tüm bunları yapabilmek için tabi ki mutasyon veya doğal seçilim gibi evrim mekanizmalarının nasıl işlediğini iyi anlamak ve bunları da uygulamak gerekiyor. Bu alanda yapılacak olan çalışmalar insanları sıtmaya karşı daha etkili bir şekilde koruyacaktır.
Ek Bilgi 2
Tarım zararlılarının biyolojik baskılanması
Bunun gibi tarımsal ürünlere zarar veren böcek türleri, doğaya zarar veren veya ekolojik dengeleri olumsuz yönde etkileyen zehirli pestisitler ve tarım ilaçları yerine doğadaki av avcı ilişkisi, yani doğal seçilim temelinde böceklerle avlanan türler, böceklere musallat olan parazitler ya da diğer mikrobiyal patojenler (mesela virüs, bakteri ve mantarlar) ile doğal bir yolla biyolojik baskı altına alınabilirler. Bunun için de evrim mekanizmaların ve doğal seçilimin nasıl işlediğini iyi bilmek gerektiği gibi evrim teorisi bilgilerine sahip olmayı gerektiriyor.
Kültür kontrolu
Biyolojik baskının yanı sıra tarım zararlılarına karşı yürütülebilecek diğer bir evrimsel yöntem de kültür kontroludur. Bu da haşere ve böceklerin üremesi veya hayatta kalması için tarım ürünlerinin ve kültürlerinin çevre modifikasyonu ile zararlılar için daha az elverişli hale getirilmesini hedefler. Tarım kültürlerinin ve ürünlerin modifikasyonla değişimleri genetik olarak değiştirilmesinden daha yumuşak ve daha az zarar verici bir yöntemdir.
Modifikasyon: Modifikasyon, canlılarda çevrenin etkisiyle meydana gelen ve kalıtsal olmayan özelliklerdir. Çevre koşulları (ısı, sıcaklık, besin) bazı genlerin işleyişini değiştirebilir. Bundan dolayı ortam koşulları eski haline dönünce canlıda eski haline döner veya oluşan karakter oğul döllere aktarılmaz. Bu olaya modifikasyon denir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Modifikasyon |