3.7 milyon yaşındaki tümsekler ilkel mikropları işaret ediyor
Grönland’da eriyen bir buz kütlesi Dünya’daki yaşamın en eski kanıtının ne olabileceğini gösterdi. Kaşiflerin Ağustos’un 31’inde Neyçır’da (Nature) bildirdiğine göre, 3.7 milyon yaşındaki yapılar bilim adamlarının yaklaşık 4.5 milyon yıl önce Dünya’nın oluşumundan oldukça sonraki ilk organizmaların ortaya çıkışının kaynağına inmelerine yardım edebilir.
Avustralya’daki Vollongong (Wollongong) Üniversitesinde çalışan yer bilimci Elın Natmın’ın (Allen Nutman) öncülük ettiği ekip, ‘’Yeni fosiller, dinozor fosillerinin aksine, antik bir varlığın korunmuş parçaları değiller. Grönland fosilleri Dünya oluştuktan milyonlarca yıl sonra mikrop kümeleri tarafından depolanan birkaç santimetre uzunluğundaki mineral tümsekleridir. Stromatolit denilen tümseklerin şekli ve kimyasal bileşimi sığ deniz sularında yaşayan modern bakteri topluluklarınca oluşturulanlarla eşleşiyor.’’ dedi.
Kesinleştirildiği takdirde, söz konusu fosiller eski Dünya tarihinde beliren bu gelişmiş ve tümsek yapıdaki mikrobiyal yaşamın ispatı olacak.
Kaynak: Science News
Çeviri: Melike Sönmez