Cüce Dinozorlar Adası


Paleontologlar minyatür boyda dinozor fosillerinin bulunduğu bir ‘ada’ keşfetti.

Bristol, Bükreş ve Bonn üniversitelerinden uzmanların oluşturduğu araştırma ekibi, Romanya’nın Hateg bölgesinde 65 milyon yıl önce ada olan bir alanda çok sayıda minyatür dinozor fosili keşfetti. ‘Pigme Jurasik Parkı’ olarak nitelendirilen alanda yaşamış dinozorların, anakarada yaşayan kuzenlerine göre sekizde bir oranında daha küçük ebatlı olduğu tespit edildi.

Örneğin adanın sakinlerinden olan Magyarosaurus’un boyu bir atın boyunu geçmezken, anakaradaki kuzeni Argentinosaurus 30 metre boyu ve 80 ton ağırlığıyla yeryüzünde yaşamış en kocaman canlı.

Bulunan fosiller arasında ayrıca, normalde boyu 3 metreyi bulan ördek gagalı Iguanodon’un ‘cüce’ olanlarına da rastlandı.

Araştırma ekibinin lideri Prof. Michael Benton, bulunan dinozorların ‘cüceleşme’ sürecini adada mahsur kalmalarına bağladı. Benton şöyle devam etti: “Bugün herkesin bildiği meşhur dinozor türlerinin çoğu Kretase (Tebeşir) Dönemi’nin sonlarında yaşamıştı. İlginç olan şu ki, o zamanlar Avrupa’nın doğusu küçük adaların doldurduğu bir denizdi. Dolayısıyla dar yaşam ve beslenme alanı olan bir bölgede yaşayan canlıların evrimsel süreçte şartlara uyum göstererek küçüldüğünü varsayabiliriz”.

Dar bir yaşam alanına sıkışan türlerin zamanla ‘küçüldüğü’ tezi ilk kez doğrulanmıyor. Daha önce de dünyanın farklı bölgelerinde belirli ‘korunaklı’ alanlarda minyatür fil, mamut hatta ilk insan fosillerine rastlanmıştı.

Araştırma, Palaeogreography, Palaeoclimatology, Palaeoecology bülteninde yayımlandı.

Kaynak:

http://www.ntvmsnbc.com/id/25060847

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s