Pasifik Okyanusu’nda sualtı mağaralarında yaşayan ve yeni keşfedilen bir yılan balığı türü, ilkel özellikleri nedeniyle bir “yaşayan fosil” olarak nitelendirdi.
‘Yaşayan fosil’ Protoanguilla palau görüntüleri
Pasifik Okyanusu’nda denizaltı mağarasında yaşayan ve yeni keşfedilen yılan ilkel özellikleri nedeniyle bir “yaşayan fosil” olarak nitelendirildi.
Bu ilkel özellikler o kadar belirgin ki, bilim adamları, diğer mürenlerle akrabalık ilişkilerini tanımlamak için yeni bir taksonomik aile oluşturdu.
ABD, Palau Adası ve Japonyalı araştırma ekibi, yılanbalığı özelliklerinin 200 milyon yıl geriye uzanan uzun ve bağımsız bir evrimsel geçmişi olduğunu söylüyorlar.
Ayrıntılar Proceedings of Royal Society B. dergisinde yayınlandı.
Palau Cumhuriyetinde, 35 m’lik derin bir mağara dalışı sırasında araştırmacılar tarafından toplanan ve yeni bir çalışma için kullanılan canlı türü örneği 18 cm uzunluğunda bir dişiye ait.
Ama bilim adamlarının da araştırma belgelerinde yeni yılan balığı türünün diğer örneklerinin de bulunduğu söz konusu.
Araştırmacılar arasında ilk başta hayvanın yakınlık derecesi hakkında tartışmalar vardı. Ancak yapılan bir genetik analiz, -ilkel de olsa – bu balığın “gerçek” bir yılan balığı olduğunu doğruladı.
Araştırmacılara göre: “Bazı özellikleri günümüz mürenlerinden daha ilkel ve diğer bazı özellikleri de, şimdiye kadar fosil kayıtlarında bulunan ve bilinen en eski fosil mürenlerde olduğundan daha ilkel. Bu da, bu yeni türün fosil örnekleri olmayan, “yaşayan bir fosil” türü olduğu görüşünü güçlendiriyor”
Yeni bulunan canlıyı sınıflandırmak için araştırmacılar, bu türe dair başlı başına yeni bir aile, cins ve tür oluşturmak zorunda kaldılar ve Latince isim olarak “Protoanguilla palau” adını verdiler.
Washington D.C.’deki Smithsonian Enstitüsünden David Johnson, Palau Güney Deniz Laboratuvarından Jiro Sakaue ve Japonya’daki Tabiat Tarihi Müzesinden araştırmacı Masaki Miya dahil olmak üzere, canlılar arasındaki akrabasal ilişkileri gösteren, farklı bir müren aile ağacı kullandılar.
Bu yeni soy ağacı araştırmacılara, P. palau‘nun atalarının diğer yılan balıkları türlerinden ayrılmasına dair ön görülerde yardımcı oluyor.
Araştırmanın sonuçları, bu yeni ailenin kökenlerini ve bağımsız olarak gelişmeye başladıkları zaman sürecini 200 milyon yıl öncesine, dinozorların gezegende hüküm sürmeye başladığı erken Mesozoyik döneme yerleştirdi.
Araştırmacılar, canlının yaşadığı denizaltı mağaralarının 60 ila 70 milyon yaşında olmaları nedeniyle Protoanguilla soyunun bir zamanlar daha geniş bir alana yayılmış olması gerektiğini de belirtiyorlar.
Çeviren: Levent Alper
Kaynak: BBC