Yararlı Mutasyonlara 3 Örnek


Soru: Evrim sürecinde rol alan 3 tane yararlı mutasyon örneği (kısa açıklamalarıyla birlikte) verebilir misiniz?
Cevap: Evrim sürecinde rol alan sayısız yararlı mutasyon örneği var. Bunlara süpervital mutasyonlar da deniyor ve bu mutasyonlar özellikle yeni ırkların ortaya çıkmasına yardımcı oluyorlar. Yararlı mutasyonlara şu üç örneği verebiliriz:

1) Canlıların vücut boylarını küçültmeleri. Günümüzde yaşayan hayvanların çoğu atalarına oranla çok daha küçük vücut ölçülerine sahipler. Bunun onlara sağladığı yararsa daha kolay barınak bulabilme, daha az besine ve daha az suya ihtiyaç duyma, su kaybının azalması, rahat hareket edebilme ve buna bağlı olarak düşmandan daha rahat kaçma ve saklanma…

2) Mongoloid ırkın gözlerinin çekik olması. Eskimolarda buzdan veya kardan yansıyan ışıktan korunmada ve dolayısıyla kar körlüğünün engellenmesinde çekik gözün önemi çok büyük. Moğollarda da çekik gözler hem çöl kumlarından, hem de çölün yansıttığı ışıktan korunabilmeyi sağlıyor.

3) Çöl bitkilerinde görülen bütün uyumlar mutasyonlar sonucu ortaya çıkmıştır. Örneğin yaprakların küçülmesi ve dikensi yapılar halini alması çöl bitkilerinde su kaybını en aza indirger.

B. Duygu Özpolat

Tübitak

4 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. muhammet dedi ki:

    Bunların hepsi canlıların bulundukları ortama uyum sağlamak için yaptıkları adaptasyon değil mi ?

    1. senay dedi ki:

      Zaten adaptasyonlar mutasyon, eşeyli üreme, parça değişimi gibi etkenlerin yol açtığı varyasyonların sonucunda oluşur.

      1. Furkan dedi ki:

        Mutasyon kalıtsaldır peki ortam eski haline getirilince canlı tekrar eski haline dönecekmi? tabikide hayır çünkü o canlı o ortama göre mutasyona uğradı ve mutasyon ise kalıtsaldır ama canlının eski ortamına adaptasyon sağlaması gerekiyor ama ne yazıkki sağlıyamıyor ve ölüyor

    2. Emre dedi ki:

      Bence bunun net cevabını veremeyiz. Mutasyon sonucu seçilimle devam etmiş olabilir ya da dediğiniz gibi adaptasyonla gelişmiş olabilir.

      Fakat yazan arkadaşın, yazıya “Canlıların vücut boylarını küçültmeleri…” girişi, sanki bunları canlılar bilinçli ve isteyerek yapıyor gibi bir algı oluşturuyor.

Yorum bırakın