The Leakey Foundation, neredeyse tama yakın bir miyosen hominid kafatası bulunduğunu açıkladı. Fosil Kenya’da Turkana Gölü yakınlarındaki Lodwar bölgesinde keşfedildi. Buluntuya ait makale 10 Ağustos’da Nature dergisinde yayımlandı.
İnsanlar yaşayan primatlardan şempanze, orangutan, goril ve jibonlarla yakın akrabadır. Şempanzelerle ortak atamız 6 ila 7 milyon yıl önce Afrika’da yaşadı. Bu güne kadar birçok fosil kalıntısı ile insanın evrimsel sürecini öğrenme fırsatı yakaladık.
Ancak buna karşın 10 milyon yıl öncesine dair ortak atalarımızla ilgili çok daha az şey bilinmekteyiz. Bulunan fosiller ise daha çok izole dişler ve kısmi çene kemiklerinden oluşuyor. Bu buluntular bizim iki temel soruyu cevap vermemize yeterli değiller; İnsanlar ve yaşayan kuyruksuz büyük maymunların ortak ataları Afrika’da mı yaşadı ve bu atalar neye benziyorlardı.
Şimdi bu soruları daha kapsamlı bir şekilde ele alabileceğiz. Çünkü araştırmacılar Alesi ismini verdikleri ve müze numarası KNM-NP 59050 olan yeni bir kuyruksuz büyük maymun fosili buldular. Bu fosil 13 milyon yıllık bir infant (bebek). 2014 yılında, Kenyalı fosil avcısı John Ekusi, Kuzey Kenya’daki Turkana Gölü’nün batısında Napudet bölgesinde 13 milyon yıllık bir kaya katmanı tespit etti.
Rutgers Üniversitesi-New Brunswick’den Craig S. Feibel “Napudet bölgesi bize 13 milyon yıl önceki Afrika’dan manzaralar sunuyor. Yakındaki yanardağ, bebek kuyruksuz büyük maymunun yaşadığı ormanı kaplamış ve sayısız fosil ve ağaçları korumuş. Aynı zamanda bize fosili tarihlendirmemize yardımcı olan kritik volkanik minerallerini de sağlamış oldu.“
Fosil bir bebeğe ait olan kafatası, fosil kayıtlarında bilinen en eksiksiz kuyruksuz büyük maymun (ape) kafatasıdır.
Kaynak:
Bu yazı Evrimsel Antropoloji sayfasından alınmıştır:
“Yeni Bir Kuyruksuz Büyük Maymun Fosili Bulundu!”
http://www.evrimselantropoloji.org/yeni-bir-kuyruksuz-buyuk-maymun-fosili-bulundu/