Kafkasyalı Atalar


Kafkasya’da 1.85 milyon yıl yaşındaki bir aletin bulunuşu atalarımızın tüm dünyaya Afrika’dan yayıldığı tezini sorguluyor.

Dmanisi

Dmanisi’deki kazı alanı

Yaygın olan bilimsel görüşlere göre insanların ön ataları Afrika’dan çıkarak tüm dünyaya yayıldı. Ancak bu yayılmanın sadece tek bir yönde olmayabileceğini de bu yeni bulgular işaret etmekte. Nitekim Kafkasya’daki Amerikalı araştırmacılar insanların bu bölgeye sanılandan çok daha önce yerleşmiş olduğunu belirlediler. Amerika Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları’nda (Proceedings of the National Academy of Sciences /PNAS) yayınlanan araştırmada Homo erectus’un bu sebeple Avrasya’da gelişmiş olabileceği ve oradan Afrika’ya geri döndüğü  ihtimaline yer verildi.

Kuzey Teksas Üniversitesinden Reid Ferring’ göre Avrasya’da elde edinilen ve gittikçe artan bulguların burada oldukça eski ve ilksel bir populasyonuna işaret ediyor. Bu yeni bulgulara göre Homo erectus, Gürcistan’daki Dmanisi çevresindeki bölgede daha önce olmasa bile en azından Doğu Afrika yerleşimler ile eşzamanlı olarak görünmeye başlıyor.

Ferring ve onun ekibi ile Georgia Ulusal Müzesinden David Lordkipanidze’nin birlikte yürüttükleri çalışmada Dmanisi’deki kazı alanının daha derin katmanlarında  yaklaşık 1,85 milyon yıl öncesine ait olan 100′ ün üstünde taş aletler buldular. Kazı alanında daha önce buldukları kemikler ise sadece 1.7 milyon yıl yaşındaydılar.

Buna göre yeni bulgular sadece daha eski olmakla kalmıyor, aynı zamanda Dmanisi ve çevresinin göçmenler tarafından sadece göç yolu üzerindeki bir ara durak olarak kullanılmadığını, bu bölgenin uzun zamandan beri sürekli bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını da göstermekte.

Ferring, bu yerleşim yerindeki sakinlerin Homo erectus’un Afrika dışında bilinen en eski temsilcileri olduğunu da söylüyor. Büyük olasılıkla insanların bu ön ataları Afrika’dan Kafkasya’ya değil, bu bölgeden Afrika’ya doğru göç ettiler.

Yine aynı araştırmacıya göre bunun kesinleşmesi için daha çok bulgulara ihtiyaç var. Şimdiye kadarki teoriler insanın Afrika’dan çıkıp dünyaya yayıldığından yola çıkıyor.

1,85 Milyon Yıl Önce

Hollanda’daki Leiden Üniversitesinden Wil Roebroeks ise Amerikalı meslektaşlarının bulgularına dair bunun Avrasya’nın erken yerleşimi hakkında bilgilerimiz hakkında önemli bir gözlem olduğunu söylüyor. Roebroeks’in kendisi de 2005 yılında bu konu hakkında bir araştırma makalesi yazmış ve Asya kıtasının Homo erectus’un önemli gelişmeler gösterdiği bir yer olarak tanımlamıştı.

Washington’daki Smithsonian Doğa Tarihi Ulusal Müzesinden  Richard Potts ise bu konuda biraz daha şüpheci. Araştırmacıya göre, “Dmanisi’de bulunan objeler kemik değil, sadece taş aletler. Dolayısıyla bu taş aletleri kimin yaptığını da bilemeyiz”..Potts’a göre bu yeni teoriyi kanıtlanabilmesi için  1,85 ile 1,78 milyon yıl öncesi bir döneme ait  fosil bulguların bulunması gerekiyor.

Oxford Üniversitesinden Michael D. Petraglia ise Ferring ve Lordkipanidze’nin elde ettikleri yeni bulguları ölçüler içerisinde buluyor. Ona göre bulunan bu taş aletler insanın Asya’daki ön ataları ve buradaki yerleşimleri hakkında en eski ve belgelenmiş örnekleri teşkil ediyor. Petraglia’ya göre bu bulgular Homo erectus’un 1,85 milyon yıl önce veya bundan daha erken Afrika’dan çıktığını ve dünyaya yayıldığını gösteriyor. Buna karşın Homo erectus’un ters yönde göçüp Afrika’ya geri döndüğünü ise daha az olasılıklı buluyor.

Çeviren:

Levent Alper

 

Kaynak:

http://www.taz.de/1/zukunft/wissen/artikel/1/kaukasische-urahnen/

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s