Erkekte parmak uzunluğu ile hastalıklar ve penis uzunluğu arasındaki ilişki


Dünyada birçok insan yüzük parmağı ile işaret parmağı arasındaki oranın farkında bile değildir. Yine  yer yüzünde birçok insan bu iki parmağın birbirine göre oranının kadın ve erkekte farklı olduğunu bilmez.

Aslında bu iki parmağa dikkatlice bakılacak olsa, kadında hemen hemen eşit, erkekte ise yüzük parmağının, işaret parmağından biraz daha uzun olduğu görülür.

***
Dikkat edilmeyen  bu anatomik farklılık bize, cinsel davranış, saldırganlık potansiyeli, doğurganlık, sperm sayısı, hastalık riskleri, yetenekler  konusunda bilgi veremektedir.

Bu farklılığın kaynağı nedir?

Erkek fetüsünde hamileliğin ikinci ve üçüncü ayında cinsiyetle ilgili gelişmeler başlar. Embriyo bu dönemde adeta hormonal bir duş alır. Bu aylarda androgen ve testosteron üretilmeye ve bununla birliktede testis ve penis oluşumu başlar. Bu dönemde rahim içindeki cinsiyet hormonlarının konsantrasyonu, doğacak olan çocuğun gelecekdeki yaşamını belirlemede büyük rol oynar.

Rahim içindeki testosteron ve androjen hormonlarının farklı konsantrasyonlarda olması, doğacak olan çocuğun parmak uzunluklarının birbirine göre orantısını belirler. Bu dönemde birçok gen açlıp kapanarak vücudun gelişiminde rol alır. Hox* genleride bu hormonlar sayesinde faliyete geçen genlerden bazılarıdır.

Hox genleri*, vücudun düşey büyümesinden sorumlu genlerdir. Bunlar, kol, bacak ve parmak kemikleri ile penis büyüklügü bu geninin faliyetleri ile belirlenir.

Hamilelik esnasında maruz kalınan cinsiyet hormonu her çocukta, her kardeşde, hatta ayrı ayrı plesentalarda bulunan tek yumurta ikizlerinde bile farklıdır. Bu konuda tek istisna, aynı plesentada bulunan tek yumurta ikizlerindedir. (Onlarda bile minimal düzeyde değişiklikler olabilmektedir.)

Not: Bu konuda şimdiye kadar yapılmış birçok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bunların bazılarını daha önce yazmış olduğum bir makalede toplamıştım. Okumak içinGenetik el falı / parmak uzunluğu ne anlama geliyor.

Parmakların birbirine göre orantısı, p = 2D:4D*  formüle ile hesaplanmaktadır.

p = 2D:4D*: işaret parmağı uzunluğunun(2D) yüzük parmağı uzunluğuna(4D) olan oranıdır.

„p“ değeri kadınlarda „1´e çok yakınken“, erkeklerde „1`den küçüktür.(bu oran Avrupada ~0,96 civarındadır). Bu, kadınların anne karnında daha az, erkekler ise daha fazla testosteron hormonuna maruz kaldığının bir göstergesidir. Bu durum teorik olarak böyle olmasına rağmen pratikde herzaman böyle olmayabilir.

*** Hastalıklara yatkınlık ve parmak uzunluğu***

Prostat Kanseri riski: Sağ el yüzük parmağı, işaret parmağına göre oldukca uzun olan erkekler, diğer erkelere göre üç kat daha fazla prostat kanseri riski taşımaktadır.

Bir ingiliz araştırma gurubunun, 1500 prostat kanseri ve 3000 sağlıklı erkele yapmış olduğu karşılaştırmalı(Relation) çalışmada işaret parmağı uzun olan erkeklerin kanser riskinin daha az olduğunu göstermiştir.(1)

Koreli araştırmacıların yapmış olduğu başka bir araştırmada ise bunu doğrular nitelikte. Koreli araştırmacılar ,  sağ elin yüzük parmağı uzun olan erkelerin kanında fazla miktarda PSA* bulunduğu tespit etmişlerdir. Prostat kanseri hastalardada fazla miktarda PSA nin bulunması, uzun yüzük parmağına sahip erkelerin daha fazla risk altında olduğunu göstermektedir.(2)

PSA* (Prostate-specific antigen): PSA, sadece erkeklerde bulunur. 19 kromozomdaki KLK3 geni tarafından sentezlenir. PSA, yetişkin erkeklerin kanında çok düşük seviyelerde bulunur ve miktarı yaşa göre değişir. Kandaki PSA miktarı PSA testi yapılarak bulunur.

Kalp hastalığı riski: Liverpool üniversitesinden John Manning´in 2005 yılında yapmış olduğu bir çalışma, yüzük parmağı işaret parmağına göre kısa olan erkeklerin, genç yaşta kalp hastalıkları riski  tasıdığını ortaya çıkardı.

Testesteron ve vücut yapısı: Testereon miktarı arttıkca daha kaslı,  daha güçlü bir vücut yapısı, atraktif bir kişlilik ve uzun yüzük pamağı oluşurken, testosteron miktarı azaldıkca vücut daha az kaslı,  sakin bir kişlilik ve daha kısa bir yüzük pamağı oluşmaktadır.(5)

Penis uzunluğu: Daha önce yapılan tek yönlü araştırmalar, erkekte yüzük parmağının uzun olamsını hep bir avataj olarak kabul etmişti. Bu bir bakıma doğruyduda. Uzun yüzük parmağına sahip olan kişiler genelde daha kaslı bir vücut yapısı ve daha verimli spermlere sahipltiler(3). Çünkü onlar hayatlarının embriyonal döneminde, fazla miktarda erkeklik hormonu testosteronamaruz kalmışlardır.

Temmuz 2011 de Korede bir klinikde operasyonel müdahale geçirecek olan 20-89 yaşları arasında 144 erkekle yapılan bir araştırmada, sağ el işaret parmağının yüzük parmağına olan oranı küçüldükce penisin büyüdüğü bulunmuştur(ereksiyon durumunda). Daha açık bir ifade söylenecek olursa, uzuk yüzük parmağına sahip erkekler uzun penisede  sahiptirler.(4)

Sonuç: Testesteron, gerek rahim içindeki embriyonal dönemde, gerekse doğum sonrası yetişkinlik döneminde çok etkili bir hormondur. Testesteron hormonunun bu etkisi, büyüme ile ilgili birçok geni açıp-kapayarakfaliyete geçirir. Hox genleride bunlardan biridir. http://edrv.endojournals.org/content/27/4/331.short

Testesteron hormonu, hox genlerini embriyonal dönemden başlayarak ölene kadar etkiler. Parmakların birbirine göre uzunluk farklılıkları, bu etkisisinin morfolojik bir göstergesidir.

Uyarı: Parmak ölçümünde milimetrik farklar bile çokşey ifade etmektedir. Bu yüzden ölçümler mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.  Kişinin kendi gözlemi veya ölçümü çok büyük bir ihtimalle yanlış olacaktır.

Mehmet Saltürk

++++++++++++++++++++++++
Dipl. Biologe Mehmet Saltürk
Institute for Genetics
University of Cologne
++++++++++++++++++++++++

Kaynaklar

Yorum bırakın