Nebraska adamı adını 1922’de, Nebraska’da bulunmuş olan insana yakın bir dişten almıştır. Yaratılışçıların kendi anlatıkları hikayeye göre evrimciler, daha sonraki kazılarda bu dişin aslında pekari isimli domuza yakın bir canlıya ait olduğu ortaya koyulmadan önce, bulunan bu tek dişe dayanarak, Nebraska adamının ve ailesinin rekonstrüksiyon resimlerinin çizildiğini ve böylece hayali ve ilkel bir insan türünü oluşturduklarını iddia ederler.
Gerçek hikaye ise bundan çok daha karmaşıktır (Wolf ve Mellett 1985; Gould 1991). Nebraska’da bir çiftlik sahibi ve jeolog olan Harold Cook bu dişi 1917 yılında bulmuş ve 1922 yılında bir paleontolog ve Doğa Tarihi Amerikan Müzesi’nin başkanı olan Henry Fairfield Osborn’a göndermiştir. Osborn ise bu dişi bir maymun dişi olarak belirlemiş ve ardından onu Hesperopithecus haroldcookii adında yeni bir tür olarak tanımlayarak hemen bir bildiri yayınlamıştır.
24 Haziran 1922’de London News gazetesinde gösterilen Nebraska Adamı dişinin çizimi
Yaratılışçıların devamlı gönderme yaptığı Nebraskalı adamın bu hayali çizimi, bilim adamı Grafton Elliot Smith ile birlikte çalışmalar yapan bir çizerin eseri olup bilimsel bir yayın için değil aksine popüler bir İngiliz magazin dergisi için hazırlanmıştı. Sadece çok az bilimci Nebraska adamının insanın bir atası olduğunu iddia etmiştir. Osborn ve arkadaşlarının dahil olduğu bu bir kaç kişi onu gelişmiş bir primat olarak tanımladılar. Osborn ise gerçekte Hesperopithecus’un maymun adam veya insanın atası olduğuna dair herhangi abartılı iddialarda bulunmaktan özellikle kaçındı.
“Hesperopithecus’un bir maymun-adam ya da insanın doğrudan atası olabileceğini beyan etmedim çünkü insanlarınkine (Hominidae) benzer dişlere sahip insanımsı maymunlar (Simiidae) bulmuş olabileceğimizin de oldukça mümkün olduğunu düşünüyorum…”
“Diş yapılarına, kafatasına veya iskelete dair daha çok parçalar elde edinceye kadar Hesperopithecus’un Simiidae veya Hominidler’in bir üyesi olup olmadığından emin olamayız.” (Osborn 1922)
Bir çok diğer bilim adamı da, Hesperopithecus dişinin bir primata ait olabileceği hakkında şüpheci davranmış hatta bundan daha mütevazi iddialara sahiptiler. Nebraska Adamının bilim adamları tarafından yaygın bir şekilde maymun-adam, hatta bir maymun olarak kabul edildiği basitçe doğru olmayıp dönemin bilimsel düşüncesi üzerinde bir etki yapmış olması kayda değmez düzeydedir. Örneğin Nebraska Adamının sözüm ona dorukta olduğu dönemde (1924) yayınlanan iki ciltlik “İnsanın Kökeni” adlı kitapta George MacCurdy bir dipnotta Nebraska Adamını reddetmiştir:
“1920 yılında Osborn, Pliyosen dönemi Nebraskasına ait iki molar azı dişini tasvir etmiştir: Osborn bunları Hesperopithecus adını verdiği bir insansı primata dayandırmıştır. Dişler iyi korunmuş durumda değildir, Osborn’un tespitinin geçerliliği henzü genel olarak kabul edilmemiştir.”
Gregory dişi doğru şekilde tespit ettiği yazısında bunu teyit etmiştir:
“Bilim dünyası, daha fazla kanıt olmaksızın Profesör Osborn’un varmış olduğu sonucun geçerliliğini kabul etmekten çok uzaktır. Nebraska fosil dişi ne bir insan dişini ne de antropoit bir maymun dişini temsil etmektedir.” (Gregory 1927)
Dişin yüksek bir primata ait olarak belirlenmiş olması göründüğü kadar abes değildir. Domuz ve pekari dişleri son derece insan dişlerine benzer ve numunelerin yıpranmış olması onların tanımlanmalarını daha da zorlaştırmıştır.
Nebraska Adamı’nın London News gazetesi için çizimci Amedee Forestier tarafından yapılmış ve adı kötüye çıkmış illüstrasyonu