Richard Owen (1804 – 1892) İngiliz biolojist, anatomist ve paleontologtu. Dinazor kelimesi onun tarafından literatüre kazandırılmıştır. Charles Darwin’in doğal ayıklama yoluyla evrim teorisine karşı çıkmıştı. 1881’de Londra’daki Britanya Müzesinin (Doğa Tarihi) kurulmasında önemli rol oynamıştı. Owen başkalarının buluşlarını kendine mal etmekten (İntihal) ceza alarak, Kraliyet Birliği Zooloji Konsilinden çıkarıldı.
Hücre’nin yapısı ve rolü üzerinde bir tartışma başlamıştı. Bununla, insan ve insansılar üzerindeki tartışma da, birbiri içine giriyordu. Darwin’in buluşlarına karşı kilise ve genel olarak tüm dini yapılar şiddetle direniyorlardı.
Huxley (1825 – 1895) insan ve insansılar arasındaki ilişki başı çekiyordu. Piskopos Samuel Wilberforce, Huxley’i aşağılamak amacıyla ataları arasında hiç maymun olup olmadığını sormuştu. Huxley, atasının bir maymun olmasını, zeki ve kültürlü, ama bu zekayı ciddi bir bilimsel tartışmayı gülünçleştirmek için kullanan bir adam olmasına yeğlediğini söyledi. Bu tartışma, Darwin’in kuramının duyulmasını sağladığı gibi, bilimin ilahiyattan bağımsız olarak ele alınmasının başlangıcını simgelemeye başladı.
Huxley, yaptığı buluş ve çalışmalarla dünya çapında ün kazandı. İçinde Rusya, İtalya, Yeni Zelanda, ABD, Avusturya, Belçika’nın da bulunduğu pek çok ülkedeki 53 bilim derneğince çeşitli unvan ve ödüllerle onurlandırıldı. Bilimsel gelişme için etkin biçimde çalışması, düşünce ve uygulama alanlarında ilerlemeye yaptığı katkıyla, dönemin en büyük bilim adamlarından biri olarak görüldü. Kendinden sonraki kuşakları derinden etkileyen bir bilim adamıydı.
BİZİMKİLER
Anadolu Merkezli Dünya Tarihi
27. KİTAP
1847 – 1865
Evrim