Yaşadığı Yer: Doğu Afrika (Orta Awash Vadisi , Etiyopya)
Yaşadığı Zaman: 5,2 ila 5,8 milyon yıl önce
GENEL BAKIŞ
Ardipithecus kadabba bipedaldi(dik yürüyen). Büyük olasılıkla vücut ve beyin boyutu modern şempanzeninkine benzerdi. Sonraki homininlere benzer ama diş diziliminin dışında bulunan köpek dişleri vardı. Bu öncül insan türüne ait fosil kayıtlarında bir kaç kafatası arkası kemikleri ve diş setleri bulunuyor. Ayak parmak kemiklerinden biri geniş ve güçlü görünüyor. Bu da bipedal yürüyebilme baskısına dayanabilme yetisi olduğunu gösteriyor.
EVRİM AĞACI
Bilim adamları ilk başlarda Ardipithecus kadabbanın , Ardipithecus ramidusun alt türü olabileceğini düşündüler , ama sonra diş yapılarının farklılığından dolayı farklı bir tür olarak isimlendirdiler.
BULUNUŞU
Bulunuş yılı : 1997
1997 yılında , Etiyopya’nın Orta Awash bölgesinde yerde duran bir alt çene parçası buluğunda , Paleoantropolog Yohannes Haile-Selassie yeni bir tür keşfettiğinin farkında değildi. Sonra en az 5 bireye ait 11 tane daha parça bulunca Haile-Selassie , yeni bir öncül insan atası fosili bulduğuna ikna oldu. Bu fosiller –ayrıca el ve ayak kemikleri , kısmi kol kemikleri ve köprücük kemiği (clavicle) de içeriyor- 5,6 ila 5,8 milyon yıl önceye tarihlendi. Kemiklerin biri , ayak parmağı kemiği 5,2 milyon yıl önceye tarihlendi ve bu kemik bipedal olduğunu gösteriyor.
Faunal (fosil hayvan) , bulunduğu bölge aracılığıyla , öncül insanların orman ve çalılık bölgelerinin karışımı yerlerde yaşadığını ve pınarlar ve göller aracılığıyla suya bolca erişebildiğini gösteriyor.
2002 yılında , Orta Awash’ın Asa Kama bölgesinde altı tane diş bulundu. Dişlerin aşınma modeli bu fosilin eşsiz ve A.ramidusun alt türü olmayan bir öncül insan fosili olduğunu doğruladı. Bu dişlere dayanarak , 2004 yılında paleoantropologlar Yohannes Haile-Selaisse , Gen Suwa ve Tim White bu fosilleri yeni bir tür olarak Ardipithecus kadabba (“kadabba” , Afar dilinde “en eski ata” anlamına geliyor.) adını verdiler.
BOY VE AĞIRLIK
Kesin olmamakla birlikte , şempanzeye yakın boyutlarda olduğu düşünülüyor.
NASIL HAYATTA KALDILAR ?
Ardipithecus kadabbanın , şempanzelerin çoğunlukla mevye ve yumuşak yapraklar yemesine benzeyen bir şekilde çeşitli lifli yiyecekler yediğine dair kanıtlar var.
**Lifli besinlerle beslendiğini nerden biliyoruz?
-Ardipithecus kadabbanın arka dişleri şempanzeninkinden geniş ve büyük , ama ön dişleri daha dar. Bu kanıt bize bu türün çiğneme eylemini ağızın arka bölgesinde yaptığını gösterir. Bu tür çiğneme tipi zor yenilen lifli yemiş tarzı yiyecekleri yemek için evrilmiştir.
BİLİNMEYENLER
Ardipithecus kadabba ile ilgili henüz cevaplanmamış ileriki keşiflerde cevaplanabilme olasılığı olan sorular :
1- A.kadabba çoğunlukla bipedal miydi?
Şimdilik bununla ilgili tek kanıt 5,2 milyon yıl önceye tarihlenmiş , diğer A.kadabba fosillerinden 10 mil uzaklıktaki bir ayak parmağı kemiği.
2- Eğer dik yürüyorsa , yürüyüş şekli nasıldı?
3- Bipedallık Ardipithecus soy ağacında bağımsız bir şekilde mi gelişti?
Yoksa A.kadabbanın bir şekilde iki öncül insan türü olan Orroin tugenensis ve Sahelanthropus tchadensis ile yakınlığı var mı?
4- Ardipithecus soyu ile Australopithecus soyunun bağlantısı nasıl?
5- A.kadabba bireyleri arasındaki ortalama erkek ve dişi boyutları nedir?
Seksüel dimorfizm(cinsel farklılık) öncül insanlarda fazla mıydı?
Kaynak:
http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/ardipithecus-kadabba
İkincil Kaynak:
http://dusunenprimat.blogspot.com/2011/03/ardipithecus-kadabba.html