Ardipithecus Ramidus


The Smithsonian Instution’s Human Origins Program Çevirileri – IV

Takma Adı : Ardi

Yaşadığı Yer: Doğu Afrika (Orta Awash ve Gona , Etiyopya)

Yaşadığı Zaman: Yaklaşık 4,4  milyon yıl önce

GENEL BAKIŞ

Ardipithecus ramidus , ilk kez 1994’te bulundu. 2009’da bilim adamları “Ardi” takma adında bir kısım iskelet bulduklarını açıkladı. Bu iskeletteki ayak kemikleri , sert bir ayaktan ayrı bir şekilde büyük baş parmakları olduğunu gösteriyordu. Bunun , bipedallikle ilgili olarak ne anlama geldiği hala belirgin değil. Alt karın kemikleri , dağılmış parçalardan tekrar inşa edildi ve bu Ardipithecus ramidusların hem bipedal , hem de ağaca tırmanma özellikleri gösterdiğini ortaya koydu. Araştırmacılar “Ardi” iskeletinin insan-kuyruksuz iri maymun (şempanze benzeri olmayan) ortak atası olup olmadığını tartışıyorlar. Güzel bir köpek dişi örneği , bu türlerde erkek ve dişiler arasında büyük bir fark olmadığını gösteriyor.
“Ardi” fosilinin yakınında bulunan hayvansal kalıntılar , bu türün ağaçlık bir alanda yaşadığını gösteriyor. Bu insanlarınaçık alanda bipedal hale geldiği ile ilgili teoriyi yalanlıyor. Bu teori insanların kuruyan hava ve ağaçsızlaşan çayırlar arasında bipedal özellikleri geliştirdiğini savunuyordu.

EVRİM AĞACI

Etiyopya’da yüzün üzerinde Ardipithecus ramidus kalıntısı bulundu. Bazı kuyruksuz iri maymun özelliklerini taşısa da (çoğu diğer öncül insanlar gibi) , ayrıca daha küçük köpek dişi ve bipedalliğe ilişkin kanıtlar , bu türün bir çok insan özelliğini de barındırdığını gösteriyor. Bu tür , daha önce Etiyopya’da bulunan Ardipithecus kadabba gibi öncül Ardipithecusların soyundan geliyor olabilir.

BULUNUŞU

Bulunuş yılı : 1994
Amerikan paleoantropolog Tim White önderliğindeki takım ilk Ardipithecus ramidus fosillerini Orta Awash , Etiyopya’da 1992 ile 1994 yılları arasında buldu. O zamandan beri White’ın takımı yüzün üzerinde A. Ramidus kalıntısı ortaya çıkardı. White ve çalışma arkadaşları buldukları türe “Ardipithecus ramidus” (“ramid” , Afar dilinde “kök” anlamına geliyor ve bu türün insanlığın kökü olduğunu anlatıyor , “Ardi” kelimesi ise yer anlamına geliyor.) adını verdiler. Bu keşfin olduğu zamanlarda Australopithecus genusu(cinsi) , bilimsel olarak adlandırılmıştı. White , Ardipithecus adını verdiği yeni genusu oluşturarak bu genisi Australopithecuslardan ayırdı. 2009 yılında bilim adamları “Ardi” isimli iskeletin bazı kalıntılarını resmi olarak yayınladı.

BOY VE AĞIRLIK

Boy : Dişiler ortalama 120 cm (3 ft 11 inç)
Ağırlık : Dişiler ortalama 50 kg ( 110 lbs )
Boy ve ağırlıkla ilgili ek bilgiler:
Şimdilik boy ve ağırlıkla ilgili tahminler sadece kısmı dişi iskeleti baz alınarak yapılmıştır. Bu iskelete bakılarak yapılan tahminler , “Ardi” nin 120 cm ve 50 kg civarı olduğunu gösteriyordu. Erkek üst köpek dişleri dişilerinkinden çok fazla büyük değil. Buna dayanarak bilim adamları seksuel dimorfizmin bu tür için çok da fazla olmayacağını düşünüyor. Yani erkek bireyler, dişi bireylere yakın boyutlardaydı. Erkek bireylerin hakimiyet için çatışmamış olmaları mümkün ve bu da daha fazla büyümelerine gerek olmadığını doğrular.

NASIL HAYATTA KALDILAR ?

Ardipithecus ramidus bireyleri genelde omnivordu. Yani bitkiler , et ve meyvelerden oluşan çeşitli besinlerle besleniyorlardı. A. Ramidus zor yenilen kabuklu yemiş ve sert yumru köklerle beslenmedikleri görülüyor.
**Omnivor olduklarını nereden biliyoruz?
– A. Ramidusun diş minesi ne çok kalın ne de çok ince bir yapıda. Eğer diş minesi kalın olsaydı , bu A. ramidusun sert yumru kök ve kabuklu yemişlerle beslendiğini gösterirdi. Eğer ince olsaydı bu da meyve gibi yumuşak besinlerle beslendiğini gösterirdi. A. Ramidus , şempanzeler ile Australopithecus ve Homo türleri arası bir diş minesi kalınlığına sahip , bu da karışık beslenmeye işaret ediyor. A. Ramidus frugivor (meyve-yiyen) değildi , sert yiyecekler de yemesine rağmen sonraki Australopithecus türleri gibi ağır çiğnemek için özelleşmiş dişleri yoktu.

BİLİNMEYENLER

Ardipithecus ramidus ile ilgili henüz cevaplanmamış ileriki keşiflerde cevaplanabilme olasılığı olan sorular :

1- A. Ramidusun pelvis(alt karın) kemikleri öncül insanların bipedal olduğu hipotezini destekler mi? Pelvis , parçalanmış fosillerden yeniden oluşturuldu ve bazı bilim adamlarına göre bu bipedalliğin kesin kanıtı sayılmaz
2- Ortalama erkek A. Ramidus bireylerinin büyüklükleri ne kadardı ? Eğer çoğu fosil düşük seksüel dimorfizmi destekliyorsa , bu erkek ve dişilerin farklarının daha çok olduğu diğer öncül insan türleriyle nasıl bağlantılıdır ve bunun anlamı nedir?

Kaynak: 

http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/ardipithecus-ramidus

İkincil Kaynak:

http://dusunenprimat.blogspot.com/2011/03/ardipithecus-ramidus.html

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s