İnsanın gelişimi söz konusu olunca, diğer canlılarınkinden farklı olarak iki gelişme biçiminden söz etmek gerekiyor. Bu fark çok önemlidir ve insanın gelişmesinin basit olarak, sadece biyolojik bir gelişme olmamasında yatmaktadır. İnsan, soyut düşünebilen tek canlı olarak, bir kültür birikimi üzerinde gelişmektedir. Bu da onun gelişiminin ikinci ayağını oluşturur. Bu iki gelişme tarihsel süreç içinde şu şekilde görülür:
Biyolojik gelişme: Toplayıcı ve avcı olarak küçük gruplar halinde yaşayan, maymun benzeri insandan HOMO SAPIENS’e kadar milyonlarca yıl sürdü.
Kültürel gelişme: Esas olarak, taş devrinden günümüz modern çağına doğru sadece onbinlerce yıllık bir süreç.
Görüldüğü gibi insanın kültürel gelişme süreci sadece binlerce yıllara dayanıyor ve bu süre milyonlarca yıllık biyolojik gelişme sürecine oranla çok kısa kalmaktadır. Bu da gösteriyor ki insan, biyolojik yaşı modern kültürle mukayese edildiğinde, çok yaşlıdır. Açıktır ki, bizi, biyolojik özelliklerimizi bu milyonlarca yıllık ilk dönem çok daha derinden etkilemiştir.
Kültürel gelişme sürecine denk düşen daha sonraki dönem, biyolojik özelliklerin çok yavaş oluşması nedeniyle, biyolojik özelliklerimizi kültürümüze oranla iyileştirmeye yetmeyecek kadar kısa kalmaktadır.
İşte insanın tüm bunların bilincinde olması ve geleceğe doğru atacağı adımları buna göre tasarlaması gerekmektedir. Bize ve öteki canlılara hayat veren, üzerinde yaşadığımız bu dünyayı, dünyamızı öncelikle tanımalıyız. Yaşam zincirlerinde bir ekolojik denge olduğunu ve bu dengenin önemini anlamalıyız. Doğa ile doğru iş yapabilmek için herşeyden önce doğadaki, bu hayat zincirindeki yerimizi bilmeliyiz.
Sonuç olarak, şimdiki tutumumuzu değiştirip, akıllıca, uzun vadeli ve egoist olmayan çözümler bulabilmek için biyolojik ve kültürel gelişmemizi iyi kavramamız gerekir.
HEPİMİZ, TÜM İNSANLAR, AYNI MİRASI VE AYNI GELECEĞİ PAYLAŞIYORUZ VE BAŞKA HİÇBİR CANLININ SAHİP OLMADIĞI, GELECEĞİMİZİ SEÇME ŞANSINA SAHİBİZ.
İNSANI İNSAN YAPAN ÖZELLİKLER
Önemli biyolojik özellikler:
- İki ayak üzerinde dik yürümek, yürürken ayakların hemen hemen bir çizgi üzerinde durması
- Başın omurganın üzerinde dik durması
- Düz yüz, düz dişler
- Büyük ve ağır beyin
Diğer özelliklerin hepsini SOYUT DÜŞÜNME başlığı altında toplayabiliriz:
- Plan yapabilmek
- Geleceği tahmin edebilmek, fantazi yapabilmek
- Meraklı olmak, araştırmaya hevesli olmak
- Konsantre olabilmek (düşüncelerini yoğunlaştırabilme yeteneği)
- Yaratma yeteneği
- Doyumu ileriye atma yeteneği