Yeni kanıtlar Dünya’daki yaşamın 4 milyar yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor


Yeni yapılan bir çalışma 4.54 milyar yaşındaki dünyamızda en erken yaşamın 3.95 milyar yıl önce ortaya çıktığını göstermekte.

Antik Kanadalı kayaçlardaki grafit izleri, yeni araştırmalara göre 3.95 milyar yıl önce mikroorganizmalar tarafından üretildi. Kredi: Tsuyoshi Komiya, Tokyo Üniversitesi.

Araştırıcılar Kanada’da bulunan Torngat Dağlarında bulunan taşlardan elde ettikleri grafit parçacıklarını analiz ettiler. Karbon izotop analizlerinde bakteriler tarafından oluşturulmuş katmanlı yapılar olan stromatolitlere rastladılar. Karbonda iki karalı izotop vardır: daha sık olan karbon-12 ve daha az ve ağır olan karbon-13. Daha reaktif olduğu için yaşam karbon-12’yi tercih eder. Bu yüzden karbon 12 ve karbon 13 oranına bakarak yaşam olup olmadığına bakılabilir. Ancak bu yaklaşım hakkında soru işaretleri vardır. Ayrıca durum böyle bile olsa, yaşam izinin kayaç ile aynı yaşta olup olmadığını belirlemek de ayrı bir sorundur.

Grafit tanecikleri tarafından üretilen küre biçimindeki mikroskobik bir görüntü. (Resim: Tsuyoshi Komiya, Tokyo Üniversitesi).

Bu çalışmadan önce en eski yaşam izleri 3.7 milyar yıl öncesinde gitmekte. Aradaki fark büyük gözükmese de, aslında çok önemli. Çünkü 3.95 milyar yıl önce dünyaya çok büyük astroidler çarparken, 3.7 milyar yıl önce böyle bir durum yoktu. Böyle bir bombardıman esnasında yaşamış oluşması çok zor olarak görülmekte iken, bunun oluşmuş olması çok harika bir durum olarak görülmekte.

Dergi Kaynağı: Takayuki Tashiro ve ark. Labrador, Kanada’daki 3.95 Ga sedimanter kayalardan erken iz bırakma . doi: 10.1038 / nature24019

Zmescience.com

One Comment Kendi yorumunu ekle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s