Uzun süredir kabul edilen teori, tüm memelilerin son ortak atasının geceleri aktif olan canlılar olduğunu savunmaktadır. Yeni yapılan bir çalışma ise memelilerin ilk olarak ne zaman gündüz yaşamına başladıklarını ortaya koymakta. Çalışma ayrıca bu davranış değişikliğini gösteren ilk canlıya ait verileri de sağlamakta.

Kredi: © FCG / Fotolia
Günümüzde yaşayan 2415 memeli türünü inceleyen araştırıcılar, bu memelilerin atalarının muhtemel aktivite örüntülerini, bilgisayar modellemeleri ile yeniden canlandırdılar.
Araştırmada iki muhtemel memeli ağacı hattı kullanıldı. İki hat üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları da memeli atalarının dinozorların yok oluşundan hemen sonra gündüz yaşamına geçmiş olduğunu ortaya koymakta. Bu değişim bir anda gerçekleşmeyip, milyonlarca yıllık süreçte aşamalı olarak gerçekleşti.
Araştırıcılar, goril, jibon ve tamarin gibi simian primatlarının gece aktivitesini bırakan ilk canlılardan olduğunu savunmakta. Bunun da, iki evrimsel hatta 52-33 milyon yıl önce gerçekleştiği tahmin edilmekte.
Bu sonuçlar, simian primatlarının gündüz ışığında iyi görebilecek şekilde uyum sağlamış tek memeli grubu olduğu gerçeği ile uyuşmakta. Simianların görsel keskinliği ve renk algılama yetenekleri gündüz aktif olan sürüngenler ve kuşlarla karşılaştırılabilir ki bu canlılar da gündüz yaşam şeklini asla terk etmemişlerdir.
Araştırıcılar, dinozorların yok olmasının memelilerin gündüz yaşamına geçmesine sebep olmuştur demenin mümkün olmadığını, ancak çalışmanın sonuçlarının bu iki olay arasında bir bağlantıyı ortaya çıkardığını belirtmektedirler.
Kaynak: Science Daily
One Comment Kendi yorumunu ekle