İnsan yani biz, gezegenin en gelişmiş canlılarıyız. Bu gelişmişliği sadece tek bir şeye borçluyuz; zeka ve aktarabilme yeteneği. İşte bu zeka gücü, gelişmişlik açısından bizi diğer tüm canlılardan ayırır. Biyolojik olarak insan bir primat türüdür. Primat demişken insan ve maymun ilişkisine bir açıklık getirmek istiyorum.
Primat, hayvanlar aleminin memeliler grubundan maymun ve benzeri hayvanların oluşturduğu bir sınıftır. Bu sınıfı temel olarak goril, orangutan, şempanze ve insan oluşturur. Diğer adı “insansılar”dır. İnsansılar primat sınıfının üst familyasına aittirler. Yani primatların en gelişmişidirler. Bu nedenle maymunlardan ayrı tutulurlar.
İnsan ve insansılar ise akraba olmalarına rağmen bilimsel olarak maymun olarak kabul edilmez. Çünkü maymunlardan
bir çok özellikle ayrılırlar.
İnsanlarda kuyruk bulunmaz fakat maymunlarda kuyruk vardır.
İnsanlarda apandis bulunur fakat maymunlarda apandis diye bir şey yoktur.
İnsan beyni maymun beyninden daha gelişmiş ve daha karmaşıktır.
Bu özelliklere insansılar sınıfına giren canlılarda sahiptir. (goril, şempanze,orangutan) Fakat insan ırkı bu canlılardanda her ne kadar benzer özelliği olsada hem zeka gelişmişliği açısından hemde fiziksel şekil ve yaşam şekli açısından ayrılır.
Fakat temel olarak benzer özellikleri vardır bu nedenle hepsi akraba sayılırlar. Örneğin insansı sınıfına giren hayvanlar insan kadar olmasada gelişmiş bir beyine ve soyut düşünme yeteneğine sahiptirler.
Kişisel davranışları insanların davranışlarına çok benzer. Örnek, insanların birbirlerine yaptıkları gibi, onlarda birbirlerine şaka yapabilirler, gülme, yemek yeme vs. gibi temel davranış şekilleri insanların ki gibidir. Çoğu alet yapabilme yetisine sahiptir ve kendilerini aynaya baktıklarında tanıyabilirler.
Görüldüğü gibi ne insan maymundan nede maymun insandan türemiştir. Sadece birbirleriyle akrabadırlar. Bunun bir çok kanıtı mevcuttur.
Doğuş Gürle
06 Kasım 2009 Cuma
Bilim-Teknik
Kaynak:
http://www.yazarport.com/read.aspx?yazino=8669&baslik=insan-maymun-iliskisi
Bu herzeler bilim teknikte nasıl yayınlanabildi? Bilim dünyasından olarak bilinen Bilim-Teknik gibi tanınmış bir dergide böyle taraflı yorumlar nasıl olabiliyor da hiç tenkidsiz yayınlanıyor?